З ДНЕМ КОНСТИТУЦІЇ всіх нас

28 червня вся Україна святкує День Конституції. А Ви знали, що першу Конституцію України впровадив Пилип Орлик? Все своє життя гетьман віддав за те, щоб поєднати два береги Дніпра, які розділилися через внутрішні чвари, в одну державу – Україну.  І саме Конституція 1710 року засвідчила, що наш народ – це нація свідома, що бореться і буде боротися за свої права, свою ідею. За два століття з'явилася наша сучасна Конституція.
Конституція — це не просто набір правил про державу, про вибори, права і обов’язки суспільства та кожного громадянина. Це найвищий закон, який встановлює та визначає державний устрій, контролює владу, нагадує про повагу і який, наче компас,  дозволяє почуватися у безпеці та здійснювати усі свої мрії.

В Україні створили книжку “Я і Конституція”, яка допоможе дітям зрозуміти свої конституційні права та обов’язки.
Автори книги – Лариса Денисенко, Олександр Ільков, Андрій Стельмащук та Альона Шуліма, дизайн створила Женя Олійник.
“Я і Конституція” – це фактично переклад законодавчої мови на дитячу, людську. Діти з народження мають права, зростаючи, здобувають відповідальність, вони є громадянками і громадянами України.
Вони заслуговують краще розбиратися, за що у нас відповідає парламент, а за що уряд, як працює система правосуддя, як на них впливати. Чому право на освіту саме право, а не покарання. Як можна відстоювати свої права, як реалізовувати права і свободи. До кого можна звертатися про порушення своїх прав і свобод тощо”, – пояснилаЛариса Денисенко.
Книгу разом з дорослими можуть читати діти від 6 років, самостійно – від 8 років.


Популярні публікації