ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ОКЕАНІВ

У далекому 1992 році у місті Ріо-де-Жанейро зібралися науковці та вчені з багатьох країн світу. Вони говорили про те, що без океану не може бути життя на нашій планеті Землі. Адже океан створює погоду, дає людям воду, їжу, це місце відпочинку та оздоровлення. Науковці запропонували відзначати Всесвітній день океанів - день боротьби за збереження всіх мешканців морських глибин і чистоту океанів. З того часу це свято відзначають по всьому світу, адже, незважаючи на велич океанів, їх та їхніх мешканців потрібно оберігати. Слово "океан" прийшло до нас від давніх греків. Так вони називали безперервну водну оболонкуц Землі, що немовби величезна ріка обтікала світ з усіх боків.
З нагоди свята ловіть   ➤
цікавенька підбірка книжок про океан

                                                 


Океан : трехмерные картинки и живой звук / худож. М. Пледжер. - М. : Махаон, 2008. - 20 с. : ілюстр. - (Звуки дикой природы)

Плюси книжки:  яскраві ілюстрації, дуже реалістичні звуки, об'ємні тривимірні картинки, якісна бумага та детальний опис представників тваринного царства. В книзі розповідається не тільки про мешканців морської мікрофлори, але і мешканців берегової лінії, і про кожного цікавий факт. 
Ось, наприклад, опис синього кита.
"У самого крупного животного планеты (33 м в длину) сердце размером с легковой автомобиль, а по артерии может ползти ребенок. Всплывая за глотком воздуха, кит сначала делает выдох, поднимая фонтан брызг высотой 9 м!"

Планета Земля : атмосфера, погода і клімат, ліси, льодовики, моря й океани, землетруси та вулкани... / Кларк, Джон [и др.] ; худож. Р. Хейуорд та ін. - К. : Махаон-Україна, 2000. - 304 с. : іл. - (Шкільний реферат). - Б.т.

Нова, чудово ілюстрована серія книг «Шкільний реферат» допоможе школяреві почерпнути цікаві відомості про Землю, дізнатися про дивовижні й рідкісні факти з різних галузей знань: астрономії, геології, географії, історії, науки й мистецтва.
Океан / Едвардс, Герміона ; пер. с англ. М. Добоні. - К. : Перо, 2010. - 10 с. : ілюстр. - (Величезний світ).

Які дивовижні тварини населяють морські глибини? Як мешканці рифів хитрують, ховаючись від ворогів? Яким чином виживають тварини у холодних океанах? На ці та інші запитання відповість книга «Океан».
  
Все, що ви хотіли знати про морських мешканців : запитайте у восьминога / Брюс, Джулія ; пер. с англ. М. Добоні ; іл. К. Комракової. - К. : Перо, 2011. - 32 с. : ілюстр. - (Дитяче довідкове бюро).

Чи їдять акули людей? Як пінгвіни виживають в Антарктиці? Які морські створіння світяться у темряві? Чим займаються ламантини цілими днями? На ці та багато інших запитань про морських мешканців тут ви знайде відповіді.
Ріки, моря й океани : уся вода на Землі / Мірнова, Світлана ; за ред. С. К. Гульова. - Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2016. - 64 с. : іл. - (Популярна енциклопедія сучасних знань). 
Грайливий струмок у лісовій гущавині, синє море, безмежний океан, гуркотливий водоспад і повноводна річка - усе це вода, водна оболонка нашої планети. Життя зародилося на Землі завдяки воді, але щороку людина підкорює і забруднює гідросферу дедалі більше і більше. Прочитавши цю книжку, ви зрозумієте, що і океани і води суходолу вразливі й реагують на людське втручання . Тільки за спільних та обдуманих дій люди навчаться жити в гармонії з природою. Ви дізнаєтеся про найглибші моря, найдовші річки, найхолодніші льодовики і найбільші озера, про водоспади, джерела, течії та багато іншого.

Популярні публікації