КНИЖКИ ПРО МИЛИХ ПУХНАСТИХ ТВАРИН

Уявляєте, сьогодні свято!  У нашому календарі є ряд свят, які присвячені тим чи іншим представникам тваринного світу, у  цьому ряду впевнено стоїть Всесвітній день кішок, святкувати який почали ще з 2002 року 8 серпня.  Він з'явився завдяки Всесвітній організації захисту тварин.  І в честь цього дня,  невеличкий допис  про цих чудових муркотливих тварин.
Ці милі і загадкові тварини вже давно заслужили у людей повагу і любов. Кішки супроводжують людину на землі напевно від самого початку історії людської цивілізації.
Вчені запевняють, що кішок одомашнили ще понад 9500 років тому.  Тепер вони населяють практично всі райони Земної кулі, де живуть люди.
На сьогоднішній день налічується близько 256-ти порід домашніх котів. Згідно зі статистикою, вони є  найпопулярнішими тваринами в світі, але й досі залишаються найзагадковішими істотами. Ото ж, всього лиш кілька фактів про котів: 

➤Звук "мяу" був призначений для того, щоб маленькі кошенята могли кликати свою маму. Виростаючи, вони повинні перестати ним користуватися. Дорослі дикі коти, які живуть в природному середовищі, ніколи не нявкають. А нявкання домашніх котів стало універсальним способом спілкування дорослих котів з людиною.
➤ Коти погано розрізняють смак їжі. На язиці кота всього 473 смакові точки (в людини - 9000). Смакові рецептори котів не сприймають цукор.
➤Коти полюють не тільки для того, щоб добути їжу, а й просто тому, що в них закладено природою прагнення вбивати. Навіть після ситного обіду ваш улюбленець буде з цікавістю слідкувати, чи не заґавиться якийсь горобець чи мишка. Якщо полювання буде вдалим - обов'язково принесе вам свою здобич. Але не для того, щоб похвалитися. Він зробить це, щоб навчити вас полювати.
 Коти, як і інші тварини, використовують тактику імітації, щоб залякати суперника. Вигнута спина, вуха, притиснуті до голови, загрозливе шипіння - таким чином ваш кіт зображає змію. Котам відомо, що змії - дуже небезпечні тварини і в ході еволюції вони навчились їх наслідувати.
➤ Домашній кіт муркає з частотою 26 циклів в секунду. З такою ж частотою працює дизельний двигун.
➤Коти набагато гірше від людей бачать кольори (червоний їм зовсім недоступний). Зате вони можуть розпізнати 25 відтінків сірого кольору.
➤В кота в середньому 12 рухомих вуса з кожного боку мордочки. На їх кінчиках є велика кількість нервових закінчень, тому кіт з їх допомогою отримує інформацію про все, що його оточує - про предмети, про вітер, про температуру і т. п.
➤ На передніх лапках кота 5 "пальців", а на задніх - чотири.
➤Відомо, що в багатьох народів чорні коти вважаються символом нещастя. А в Шотландії вірять, що коти кольору ночі приносять в дім багатство. Не ображають чорних котів і моряки: вони впевнені, що корабельний чи домашній кіт такої масті приносить удачу в плаванні.
➤Кіт може бігати зі швидкістю 48 кілометрів за годину.


 Дізнатися більше про цих милих, пухнастих тварин можна з книжок, яких в Чернігівській обласній  бібліотеці для дітей сила-силенна, зупинимося на деяких з них більш детальніше:

Стюарт  Л. Кот Сэм - детектив : повесть / Стюарт, Линда ; пер. с англ. О. Варшавер ; худ. С. Любаев. - М. : Иностранка, 2004. - 158 с. : ілюстр. - (Детям до шестнадцати). 


Кот Сем - детектив "- легка, сучасна книга для сімейного читання. І хоча клієнти чарівного блакитноокого Сема теж коти, взаємини і проблеми у них людські, а таємничі події і захоплюючий сюжет постійно тримають читача в напрузі.


Листопад О. Ваш Кот : энциклопедия кошачьих тайн / Листопад, Ольга. - Минск : Современная школа, 2007. - 256 с.


256  сторінок пізнавального і захоплюючого читання про пухнастих братів наших менших.


Дідович П. М. Пригоди кота Мурзабея : повість / Дідович, Петро М. - Чернігів : Чернігівські обереги, 2005. - 320 с. 

Бердт В. Марципан Пломбірович : повість казка про першу у світі державу свійських котів / Бердт, Валентин, Бердт, Яна ; худож. Н. Ярова. - Львів : Видавництво Старого Лева, 2009. - 152 с. - (Чотири лапи). 

Добре бути котом в елітних господарів – спати на пухових перинах, їсти самі делікатеси і лише вилизуватися, щоб бути білим і пухнастим. Оце так щастя! Та одного дня все може зникнути – разом із твоїм багатим господарем. І ось тоді почнеться справжнє життя – сповнене пригод, випробувань і вірних друзів!
Будз І. Детективне агентство кота Макса [Текст] / Будз, Іван ; худож. І. Ф. Будз. - Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2015. - 160 с. : іл.
Захопливі, неймовірні та дужжже небезпечні пригоди шефа детективного агентства кота Макса і його вірних помічників — кролика Петика та жаби Лізи! Підступний банкір Даг разом із ватажком банди Перевертнем вершать свої темні справи. Але відважні детективи виведуть злочинців на чисту воду! Щоб зловити бандитів, Макс і Петик влаштовують у лісі пастку з сюрпризом...


Популярні публікації