Книжки допомагають нам сповільнюватися

Щороку в день народження відомого данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена відзначається Міжнародний день дитячої книги. Міжнародний день дитячої книги був заснований у 1967 році згідно з рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (International Board on Books for Young People, IBBY). Мета Дня – привернення уваги до дитячої книжки, популяризація читання серед дітей. Однією з головних ініціаторок проведення цього свята стала німецька дитяча письменниця, діячка світової дитячої літератури, засновниця IBBY Елла Лепман. Ще на початку 50-х років минулого століття вона пропонувала заснувати «маленьку нобелівську премію» з дитячої літератури – Міжнародну премію імені Ганса Крістіана Андерсена. За традицією, популярного письменника запрошують написати Послання дітям всього світу, а відомого художника – створити оригінальний плакат до цього дня. IBBY Литва є спонсором Міжнародного дня дитячої книги 2019 року. Книги допомагають нам сповільнюватися - така тема цьогорічного Міжнародного дня дитячої книги. 

Я поспішаю! ... у мене немає часу! ... Прощай! ... Подібні слова ми чуємо майже щодня не тільки в Литві, яка знаходиться в самому центрі Європи, але і в багатьох інших місцях світу. Не рідше ми чуємо, що ми живемо в епоху інформаційного перевантаження, поспіху і поспіху. Але якщо ви берете книгу в свої руки, ви відразу відчуваєте зміни. Здається, що книги мають цим чудовим якістю - вони допомагають нам сповільнюватися. Як тільки ви відкриваєте книгу і заглиблюється в її безтурботні глибини, ви більше не боїтеся, що все буде відбуватися з неймовірною швидкістю, поки ви нічого не побачите. Раптово ви починаєте вірити, що вам не потрібно стрибати, як летюча миша з пекла, щоб виконати якусь невідкладну роботу, яка не має великого значення.У книгах все відбувається тихо і в точно організованому порядку. Може бути, тому що їх сторінки пронумеровані, може бути, тому що сторінки шарудять м'яко і заспокійливо, коли ви перегортаєте їх. У книгах події минулого спокійно зустрічають події, які ще попереду. Всесвіт книги широко відкрита; це щасливо з'єднує реальність з уявою і фантазією. І іноді ви ставите питанням, чи було це в книзі або в життя, коли ви помічали, як красиво краплі талого снігу стікають з даху, або як радує око стіна сусіда, поросла мохом. Ви знаєте з книги або з реальності, що ягоди горобини не тільки красиві, але і гіркі? Чи було це в книзі або в дійсності, що ви лежали в літній траві або сиділи зі схрещеними ногами, спостерігаючи, як хмари пливуть по небу?   Книги допомагають нам не поспішати, книги вчать нас помічати речі, а книги запрошують нас або навіть змушують нас сісти на деякий час. Ми зазвичай читаємо сидячи, з книгою на столі або в наших руках, чи не так? І хіба ви не пережили ще одне диво - що коли ви читаєте книгу, книга читає вас? Так, звичайно, книги можна читати. Вони читають ваш лоб, брови, куточки ваших губ, коли вони піднімаються і опускаються, але, перш за все, книги читають ваші очі. І дивлячись в твої очі, вони бачать ... Ну, ти знаєш що!
Я впевнений, що книги ніколи не нудьгують, коли вони в ваших руках. Хтось, хто любить читати - будь то дитина або дорослий - набагато цікавіше, ніж той, хто не дбає про книгах, хто завжди ганяє час, хто ніколи не встигає сісти, хто не помічає багато чого з того, що оточує їх.
У Міжнародний день дитячої книги я хочу побажати всім нам: нехай будуть цікаві книги для читачів і цікаві читачі для книг!

Написано і проілюстровано Кестутісом Каспаравічюса

 Дитяча література — це дивовижний світ, що формує культуру та інтелект нових поколінь Землі. Це казковий світ, наповнений добром та світлом, миром та щастям. Цей світ дарує дітям ЗНАННЯ! 
Зі святом, Міжнародним Днем дитячої книги!

Популярні публікації