31 ЛИПНЯ – ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ГАРРІ ПОТТЕРА!

Так-так, саме 31 липня 1980 року  народився Гаррі Джеймс Поттер,  вигаданий персонаж і головний герой знаменитої серії романів  англійської письменниці Джоан Ролінг! Ідея книги спала на думку письменниці 1990 року, коли вона їхала потягом з Манчестера до Лондона.  Той раптово зупинився на півдорозі між двома містами, і у вікно вона побачила худенького хлопчика у великих окулярах - тому Гаррі Поттер дістав саме таку зовнішність; ім’я він одержав від хлопчика Гаррі Поттера, з яким Роулінґ гралася в дитинстві. Найвідоміший хлопчик магічного світу не любив свій День народження: адже його тітка та дядько не особливо балувавали подарунками нав'язаного їм на шию родича, а коли нарешті у Гаррі з'явились шкільні друзі, все одно Його День випадав на щорічні літні канікули... А от фанати усього світу не можуть не відзначати 31 липня День народження улюбленого героя! Це гарна нагода  згадати найяскравіші моменти життя улюбленця сотні мільйонів дітей і дорослих у всьому світі. Долі Гаррі Поттера присвячена серія романів, виданих в оригіналі британським видавництвом Блумсбері Паблішинг.


Ролінг, Дж. К. Гаррі Поттер і філософський камінь / Ролінг, Дж. К. ; пер. з англ. В. Морозов; за ред. П. Таращука, І. Малковича. - К. : А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2002, 2006. - 319 с. - Б.т. Життя десятирічного Гаррі Поттера не можна назвати солодким: його батьки померли, коли йому виповнився рік, а від дядька і тітки, що взяли сироту на виховання, дістаються лише стусани і зневага. Але в одинадцятий день народження в Гаррі все змінюється. Хлопчик дізнається, що він чарівник, і прийнятий в Хогвартс - школу магії. В школі Його чекають неймовірні пригоди, вірні друзі і найголовніше - ключ до розгадки таємниці смерті його батьків.
Це перша книга про Гаррі Поттера,такого успіху не знала жодна художня книга. Казка про хлопчика-чарівника Гаррі Поттера зачарувала всю планету...Українською мовою роман було перекладено Віктором Морозовим і опубліковано видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» 13 квітня 2002 року. 

Ролінг, Дж. К.
 Гаррі Поттер і таємна кімната / Ролінг, Дж. К. ; пер. з англ. В. Морозов ; за ред. П. Таращука та І. Малковича ; обкл. В. Єрко, В. Бариба. - 8-ме вид. - Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2006. - 347 с. 
Гаррі Поттер переходить на другий курс Школи магії Хогвартс. Ельф Доббі попереджає Гаррі про небезпеку, яка чекає його там, і просить більше не повертатися в школу. Але Гаррі відмовляється послухати. Юний чарівник стає свідком таємничих подій, що розвертаються в Хогвартсі. Незабаром Гарі і його друзі дізнаються про існування Таємної Кімнати і стикаються з новими пригодами, намагаючись перемогти темні сили. 
Другий роман серії «Гаррі Поттер», написаний Дж. К. Ролінґ, опублікований 2 липня 1998 року видавництвом «Блумсбері Паблішинґ» у Лондоні. Українською мовою роман перекладений Віктором Морозовим і опублікований видавництвом А-ба-ба-га-ла-ма-га 2 травня 2002 року. Нагорода:1-ша премія Національного конкурсу Книга року-2002".

Ролінг, Дж. К. Гаррі Поттер і в'язень Азкабану / Ролінг, Джоан Кетлін ; з англ. пер. В. Морозов ; за ред. І. Малковича ; обкл. В. Єрко, В. Бариба. - Вид. 19-е. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2011. - 383 с. Новий семестр у Хогвартсі обіцяє багато пригод і задоволень! Ви дізнаєтеся, як Гаррі освоює нові премудрості чарівництва, приручає гіпогрифа, б'ється з богартом, а також потайки проникаючи в село Хогсмід. Але новий навчальний рік, на жаль, обіцяє безліч небезпек. У Хогвартс пробрався вбивця. Для охорони школи запрошені лиховісні вартові в'язниці Азкабан -- дементори.
Третій роман серії «Гаррі Поттер», написаний Дж. К. Ролінґ. Опублікований 8 липня 1999 року видавництвом «Блумсбері Паблішинґ» у Лондоні. У 1999 році отримав дві літературні премії: «Вайтбред (Коста)» і «Премію Брема Стокера», а також був номінований на кілька інших премій, внаслідок чого визнаний одним з найвидатніших творів у жанрі «фентезі» за останні роки. У 2004 році на основі роману знято однойменний художній фільм. Українською мовою роман перекладений Віктором Морозовим і опублікований видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» 10 травня 2002 року. 

Ролінг, Дж. К. Гаррі Поттер і келих вогню / Ролінг, Дж. К. ; пер. з англ. В. Морозова, С. Андрухович; за ред. І. Малковича, О. Негребецького. - вид. тринадцяте. - К. : А-ба-ба-га-ла-ма-га, 2009. - 672 с. Четвертий рік у школі чаклунств. Гаррі та його друзів чекають Кубок світу з квідичу, Тричаклунський турнір, події на кладовищі. Чим закінчаться ці та інші небезпечні пригоди.
Четвертий роман серії «Гаррі Поттер», написаний Дж. К. Ролінґ. Опублікований 8 липня 2000 року видавництвом «Блумсбері Паблішинґ» у Лондоні. Вихід книги супроводжувався широкою рекламною кампанією і ажіотажем у колах читачів; цікавість аудиторії була, зокрема, стимульована попередженням авторки, що одного з персонажів буде вбито. За обсягом «Келих вогню» значно перебільшує попередні частини серії. Обсяг наступних романів є більшим або приблизно дорівнює обсягові четвертого тому. У 2000 році роман було нагороджено премією «Г'юґо». У 2005 році на основі роману знято однойменний художній фільм. Українською мовою роман перекладений Віктором Морозовим і Софією Андрухович. Опублікований видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» 20 травня 2003 року.
Ролінг, Дж. К.  Гаррі Поттер і орден Фенікса / Ролінг, Дж. К. ; з англ. пер. В. Морозов; за ред. І. Малковича та О. Негребецького. - вид. дванадцяте. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010. - 815 с. Заколот і Дамблдорова Армія, потім- битва у Відділі таємниць і тяжка втрата Гаррі та багато іншого небезпечного і загадкового чекає на Гаррі і найкращих його друзів на пятому році навчання у школі чаклунства.
П'ятий роман серії «Гаррі Поттер», написаний Дж. К. Роулінґ. Опублікований 21 червня 2003 року видавництвом «Блумсбері Паблішинґ» у Лондоні. Українською мовою роман перекладений Віктором Морозовим (за редакцією Олекси Негребецького та Івана Малковича). Опублікований видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

Ролінг, Дж. К. Гаррі Поттер і напівкровний принц / Ролінг, Джоан Кетлін ; з англ. пер. В. Морозов ; за ред. О. Негребецького та І. Малковича ; обкл. В. Єрко. - вид. шосте. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2009. - 575 с. Тепер не тільки світ чарівників, але й світ маглів відчуває на собі все зростаючу силу Волан-де-Морта, а Хогвартс вже ніяк не назвеш надійним притулком, яким він був раніше. Гаррі підозрює, що в самому замку зачаїлася якась небезпека, але Дамблдор більше зосереджений на тому, щоб підготувати його до фінальної сутички, яка, як він знає, вже не за горами. Разом вони намагаються розгадати секрет безсмертя Волан-де-Морта, а для цього Дамблдор запрошує на посаду викладача по зілляварінню свого старовинного друга і колегу - професора Горація Слізнорта, який обожнює влаштовувати вечірки для обраних і пишається своїми великими зв'язками у вищих колах. Але цей бонвіван і не підозрює, що якраз від нього Дамблдор сподівається роздобути найважливішу інформацію.
Шостий роман серії «Гаррі Поттер», написаний Дж. К. Ролінґ. Опублікований 16 липня 2005 року видавництвом «Блумсбері Паблішинґ» у Лондоні. Протягом першої доби від моменту релізу книги було продано дев'ять мільйонів примірників.  Українською мовою роман перекладений Віктором Морозовим (за редакцією Олекси Негребецького та Івана Малковича) і опублікований видавництвом «А-ба-ба-га-ла-ма-га» 6 жовтня 2005 року.
Ролінг, Дж. К. Гаррі Поттер і смертельні реліквії / Ролінг, Дж. К. ; з англ. пер. В. Морозов; за ред. І. Малковича та О. Негребецького. - К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2007. - 640 с. Гаррі Поттера чекає найстрашніше випробування в житті - смертельна сутичка з Волан-де-Мортом. Чекати допомоги немає від кого - Гаррі самотній, як ніколи ... Друзі та вороги Гаррі постають в абсолютно несподіваному світлі. Межа між Добром і Злом стає все примарнішими ...
Сьомий роман серії «Гаррі Поттер», написаний Ролінґ. Опублікований 21 липня 2007 року видавництвом «Блумсбері Паблішинґ» у Лондоні. Книгу було видано одночасно у 93 країнах світу. Протягом першої доби від момент релізу книги було продано одинадцять мільйонів примірників. Цим було встановлено рекорд, який тримала попередня частина серії - Гаррі Поттер і Напівкровний Принц -  з 2005 року. Українською мовою роман перекладений Віктором Морозовим (за редакцією Олекси Негребецького та Івана Малковича) і опублікований видавництвом «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» 25 вересня 2007 року - раніше за всі інші перекладені версії. Роман завершує серію, публікація якої тривала 10 років (1997—2007).  
➤Проте у 2015 році було оголошено про вихід нової, восьмої книги про Гаррі Поттера, Гаррі Поттер та Прокляте дитя.

Книжки чекають на своїх читачів в Чернігівській обласній бібліотеці для дітей!




Популярні публікації