Книжкові хіти




ВВС News Україна оприлюднила Довгі списки літературної премії Дитяча Книга року ВВС-2018. До Довгого списку премії Дитяча Книга року ВВС-2018 увійшли 16 видань:


Андрій Бачинський. Ватага веселих волоцюг. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018.
Нова повість для підлітків відомого українського письменника Андрія Бачинського оповідає про пригоди трьох друзів, яких називають Ватагою Веселих Волоцюг. Віт, Влад і їхня подружка Васька вирушають у небезпечну вилазку підземеллями Львова, аби на власні очі побачити підземну річку, але навіть собі не уявляють, до яких карколомних наслідків це призведе. Чи зможуть друзі відшукати містичну угоду з дияволом та допомогти таємничому незнайомцю з підземелля? Про це і не тільки читачі довідаються, прочитавши цю захопливу книжку.

Галина Вдовиченко. Сова, яка хотіла стати жайворонком. - Чернівці: Чорні вівці, 2018.
У книзі йдеться про двох пташок та їхні звички – спати довго й прокидатися рано. Кожна з них веде свій спосіб життя, часом навіть не усвідомлюючи його переваги. А що буде, коли одного дня сови почнуть полювати вранці, а жайворонки – співати вночі? Книжка української письменниці та журналістки Галини Вдовиченко якраз розповідає про такий експеримент. Як досягнути порозуміння, коли «Сові – совине, а Жайворонку – жайворонкове»? Чи різні стилі життя – загроза дружбі? За словами Галини Вдовиченко, історія про Сову і Жайворонка почала складатися сама, без жодних попередніх намірів. «Одного разу я почула від товаришки таку фразу, – розповідає авторка, – «як би я хотіла бути «жайворонком»! Бо кажеш людині: доброго ранку! А тобі у відповідь: та вже добрий день!.. Тоді й відчула, що вже складаю нову історію. Сама я, до речі, рання пташка, мій день починається з вигулювання собаки. Тож співчуваю тим, хто не бачить, як встає сонце, яким є ранок, коли ще більшість спить. Але й шкода дітей, що солодко сплять, а їх вже будять, бо треба… Про книжку «Сова, яка хотіла стати жайворонком» знаю без сумніву одне – вона не лише для дітей», – додає письменниця.

Анастасія Волховська. Афиновий ведмедик: календар мрійників. - Харків: Віват, 2018.
Якщо спробувати, то кожен день може стати святом. Афиновий Ведмедик і його друг розкажуть, що настрій поліпшують і катання з гірки, і веселка — чарівний міст у небо, і книжка, яку ти відкриєш на потрібній сторінці, — там, де починаються дива. А ще Афиновий Ведмедик дарує чарівний календар, який допоможе маленьким і дорослим мрійникам наповнити своє життя цікавими справами, добрими новинами, яскравим настроєм і загадками. Наприклад, такими: що можна робити у день баляндрасів або який светр одягти у день помаранчевого настрою, як відкрити скриньку з радістю і коли найкраще побудувати халабуду із покривал?

Сашко Дерманський. Мері. - Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2018.
Нова книжка провідного українського дитячого письменника Сашка Дерманського не залишить байдужим нікого з читачів... Сім'ю Ковальчуків важко назвати якоюсь особливою. Мама, тато, двоє діток. Щоправда, старший син, Андрійко, й досі не розмовляє. Принаймні, у цьому впевнені всі, хто його знає. А меншій, Марійці, бракує друзів і батьківської уваги. В татка на роботі все летить шкереберть, а мама просто хоче, щоб усе було добре. Звичайна сім'я, звичайне життя… І ось одного дня довкола починають коїтися дуже дивні речі. І що далі, то дивніші й небезпечніші. Може б, усе якось владналося, якби, наче сніг на голову, на них не звалилася бігова лошиця Мері, а за нею криничник Мефодій і підступний пан Вихиляс...

Юлія Ілюха. Як Грицик Муху-Нехочуху переміг. - Дніпро: Моноліт, 2018.
Поринь у казковий світ пригод разом із відважним хлопчиком Грициком: дізнайся, хто поширює небезпечний вірус, застосуй секретне заклинання, урятуй чарівні джунглі й стань справжнім переможцем!
Ця книжка навчить малюка:
● вільно спілкуватися з однолітками;
● швидко долати поганий настрій;
● допомагати друзям і радіти успіху;
● бути сміливим і вірити у власні сили.

Сергій Куцан. Зюзя. - Київ: Фонтан казок, 2018.
На день народження бабуся зробила Олесі несподіваний подарунок — унікального пацюка, вирощеного в секретній експериментальній лабораторії. І відтоді життя родини пішло шкереберть: безсонні ночі й насичені карколомними пригодами та битим посудом дні. А потім шкереберть пішло життя цілого будинку. А далі, можливо, й усього міста…
Неймовірно смішна повість Сергія Куцана «Зюзя» — переможець конкурсу «Напишіть про мене книжку!», оголошеного видавництвом «Фонтан казок» з метою простимулювати українських письменників до створення книжок, у героях яких сучасні українські підлітки зможуть упізнати себе.

Марина Макущенко. Темний бік будинку. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018.
Люди покинули красиві столичні маєтки, але забули забрати Духів Будинків. Голодні, самотні та невидимі мешканці продовжують захищати оселі та понад усе шанують споконвічні традиції. Яра - донька звичайного київського домовика - завжди підозрювала, що вона не така, як усі. Дівчина опиняється у вирі потойбічних інтриг і дізнається страшну таємницю свого народження. Та саме її інакшість допомагає їй протистояти злу, знайти кохання та зрештою порозумітись із батьками.
Історію записала письменниця та мисливиця за враженнями - після того, як особисто обійшла усі кімнати, зазирнула в пічки та кутки Будинків. Провела інтерв'ю з істориками та попрацювала в архівах, вивчаючи історію та міфи Києва. За збереження історичної архітектури авторка боролася як телевізійний журналіст, та як мрійниця вона бореться за те, щоб старі Будинки жили заради нових ідей і нових Духів

Наталка Малетич. Іль. Казка про народження.-Львів: Видавництво Старого Лева, 2017.
Маленькі жителі Небесного саду готуються до земного життя у спеціальній школі. Проте Іль зовсім не хоче на Землю, йому подобається літати на яблуневій пелюстці і спати в улюбленому нарцисі. Ангелик Пауль розповідає Ілеві, що на Землі падає сніг — і тільки це переконує малого вирушити в незвідану мандрівку, аби народитися у люблячій родині на саме Різдво.
«Іль. Казка про народження» — історія для дітей, які запитують: «Де я був чи була, коли мене не було?». А також для дорослих, які можуть уявляти разом із дитиною, звідки ми приходимо на цю Землю і яким є наше призначення тут.






Таня Малярчук. Мох Nox. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018.
Ця химерна книжка перенесе тебе, читачу, в чорно-білу реальність майбутнього, де над руїнами людської цивілізації ширятимуть дивні рукокрилі істоти і в якій тебе, дорогий читачу, більше може не існувати.


Наталія Матолінець. Гессі. - Харків: Віват, 2018.
У затишному світі, що нагадує часи Belle Époque, де люди дбають передусім про мистецькі насолоди, танцювальні вечірки й вишукані манери, живе 15-річна Гестія Амалія. Проте її життя незбагненним чином перетинається з іншим світом — невидимим, але вловлюваним у химерних подіях і яскравих снах. І чим далі, то більше Гессі розуміє: вона має розгадати хитросплетіння цих світів — лише тоді сповна пізнає себе… Дівчина балансує між очікуваннями інших і тим, до чого озивається її серце, але рано чи пізно доведеться обирати. Це історія довгих пошуків і неминучих потрясінь. Історія давніх богів, долі яких вплелися в життя людей. І про те, що закохатися до нестями можна, просто побачивши очі, які до тебе всміхаються. Розповідь про звичайну дівчинку та її незвичайну внутрішню магію.

Анастасія Нікуліна. Зграя. - Харків: Віват, 2018.
Львівська спека плавить асфальт. Їм — майже вісімнадцять, і в кожного є що приховувати. П’ятеро хлопців щодня кидають виклик міським висоткам і самим собі. Паркур — це стиль життя, челендж — постійно робити неможливе. Адже, коли ти трейсер, меж не існує: є лише перешкоди. Загадкова незнайомка Таша — новий друг чи ще одне випробування? Чи зможуть вони протистояти небезпеці й подолати власні страхи? Без команди їм буде важко, але разом вони завжди сильніші, разом вони — «Зграя».



Лана Ра. Як розвеселити самотність. - Київ: "Новаторфільм", 2018.
Самотність - то хтось або щось і абсолютно невеселий? Це хибна думка! Конячка Камелія вважає, що несправедливо і неправильно, коли хтось сумує. Атому вирушає на пошуки Самотності, щоб розвеселити її. Дорогою вона зустрічає тих, у кого Самотність часто гостює. І всі разом друзі мчать на порятунок. Казка про те, що Самотність не повинна бути самотньою. Ця казка переможець Міжнародного літературного конкурсу "Коронація слова" в номінації "Кіносценарії для дітей" (2016 р.). У 2017 році студія "Новаторфільм" за підтримки Держкіно України створила анімаційний фільм "Як розвеселити Самотність". Режисер - Степан Коваль.

Володимир Рутківський. Щирик зі Змієвої гори. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018.
Кожні чотириста літ прокидається страшний Змій Горинович і вирушає на полювання. Разом зі своїм другом Костієм Безсмертним вони не тільки розбишакують по довколишніх горах, а й викрадають хлопця, який приїхав у гості до карпатських родичів. На допомогу людській дитині приходять герої з попередніх казок Володимира Рутківського. 
Ця повість є заключною частиною казкової трилогії, до якої входять повісті «Бухтик з тихого затону» та «Гості на мітлі». Прикметно, що за повість «Гості на мітлі» Володимир Рутківський потрапив у список пошани (Honour List 2018) найвидатніших письменників, художників та перекладачів у галузі дитячої літератури зі всього світу, який опублікувала Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги (The International Board on Books for Young People — IBBY).

Сергій Товстенко. Ремонт летючих чудес. - Київ: Видавництво Глоубері Букс, 2017.
Дивовижна книга, що поєднує сучасну пригодницьку історію та улюблені казки світу про польоти. Андрійко та Марійка – звичайні діти. Однак їм пощастило знайти справжнісіньке диво – чарівну кульку, яка приводить їх до таємничого «Ремонту чудес», знайомить із чародієм Майстром Гастусом Дев’ятим і дозволяє зазирнути до справжньої казки. Захоплива історія про дива, які поруч і можуть трапитися з кожним. П’ять найцікавіших казок про летючі чудеса та неймовірні ілюстрації роблять цю книжку по-справжньому чарівною.

Олег Чаклун. Монстри, що живуть у шафах. - Київ: Фонтан казок, 2018.
До нової книжки популярного сучасного українського дитячого пись­менника Олега Чаклуна увійшли казки про наші страхи, які ми зазвичай придумуємо собі самі - й самі їх лякаємося.
Чаклун - справжній майстер у творенні яскравих, ефектних, коло­ритних, близьких дитині «мультикових» образів. Його кумедні монстри Малюк, Забіяка, Хвалько, Незграба, а особливо — Хтось із темряви неодмінно полюбляться маленьким читачам. А ключовою особливістю цих казок є теплий ненав’язливий гумор, яким тонко просякнута вся оповідь. Письменник не насміхається зі страхів, якими так часто оповивають себе діти (та й дорослі також), а разом зі своїми читачами усміхається до цих страхів -  і добра сила цієї усмішки така дієва, що легко перетворює монстрів на друзів.

Юлія Чернінька. Лицар Смарагдієвого ордену. - Київ: Саміт-книга, 2018.
Ця чарівна історія трапилася з Ярославом в день, коли йому виповнилося 10 років. Він вирушив у позачасову подорож до міста Люмберн, де на нього чекають карколомні пригоди. Злі чарівники, птеродактелі, привиди святики, підступні звірята нурсики, стародавні замки, магічні перевтілення та посвята в Лицарі ордену смарагдіїв. Підземна ріка Тисорія приховує в собі найстрашнішу таємницю міста - заморених Великим Магістром дітей. Чи впорається звичайний хлопчик зі своєю місією? Чи здолає він Великого Магістра та врятує дітей Люмберна?


Популярні публікації