Всесвітній день зору (World Sight Day)

Всесвітній день зору (World Sight Day) відзначається у другий четвер жовтня з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Цей день закликає звернути увагу на проблеми із зором і нагадати про важливість профілактики. Очі – надзвичайно ніжний орган людського тіла, який потребує постійного ретельного догляду. Кожні п‘ять хвилин у світі сліпне один дорослий і щохвилини — дитина.  Щорічно у півмільйона українських дітей падає зір...Однак, не зважаючи на це, ми дуже мало уваги приділяємо здоров’ю наших очей. Зазвичай, людина б’є на сполох тоді, коли починаються серйозні проблеми. Зір набагато легше втратити, ніж відновити. Тож піклуватись про свої очі потрібно завжди.


ТОП-ПОРАД ДЛЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗОРУ
1. Режим сну
Недосип дуже погано впливає на наші очі. Коли ви регулярно не висипаєтесь, з’являється сухість очей, чутливість до світла та сльозоточивість. 

2. Захист від сонця
Сонцезахисні окуляри в сонячний день – це обов’язкова умова. Адже вони захищають наші очі від надзвичайно шкідливих ультрафіолетових променів.

3. Хороше освітлення
Не працюйте при поганому освітленні. Праця чи, наприклад, читання в погано освітленому місці змушує наші очі напружуватись. А це зовсім не сприяє покращенню зору.

4. Мінімізувати шкоду від гаджетів
Регулювати час, дивлячись щось на телефоні або планшеті, і збільшити відстань від очей до екрана.

7. Корисна їжа
Морква, чорниці, гарбуз, риба та шпинат – ці продукти мають бути у вашому раціоні, якщо ви прагнете зберегти свій зір. Всі ці овочі та ягоди містять ті вітаміни, які дуже потрібні нашим очам.

ТАБЛИЦЯ СИВЦЕВА
Впізнавану таблицю Сивцева можна побачити в кожному кабінеті офтальмолога. Діагностика по цій таблиці букв різного формату вельми ефективна і охоче використовується лікарями.
Для самостійних перевірок слід придбати таблицю Сивцева в магазині або роздрукувати готовий варіант на комп’ютері
Для виготовлення таблиці рекомендується користуватися білою матовою папером. Це важливо, бо якщо взяти глянсову, то таблиця буде бліковать, що буде заважати перевірці зору
Потрібно встановити альбомну орієнтацію і роздрукувати на комп’ютері три аркуша таблиці у форматі А4, потім акуратно з’єднати їх в правильному порядку



Самостійна перевірка гостроти зору з таблиці Сивцева:
Для більш точної перевірки повісьте таблицю в добре освітлене місце, так, щоб десята рядок знаходилася на рівні очей людини. Це важливо
Відійдіть від таблиці на п’ять метрів, і читайте літери зверху вниз
Правильно перевіряти ока по черзі. Слід прикрити одне око аркушем паперу або долонею і не замружувати, а той, який перевіряється, не щурить. На розпізнавання однієї літери повинно йти не більше трьох секунд
Якщо ви без праці можете побачити перші 10 рядків з 12, то ви володар заповітної 1,0. А якщо перевірка зору викликала у вас які-небудь труднощі, і ви чітко не бачите 10 рядок або раніше стоять перед нею, то остання нижня рядок, яку ви змогли прочитати і буде визначником гостроту вашого зору. Поруч з кожним рядком варто позначення гостроти зору.

1. Черних, В. П.    Органи чуття людини // Все для вчителя. - 2010. - № 10-12. - С. 11-14. 
2. Федосєєва, Анна.  Збережемо зір молодших школярів // Початкова школа. - 2010. - № 7. - С. 61. 
3. Все про Все. Вып. 2 // Позакласний час. - 2013. - № 19-20. - С. 149-158. 
4. Хотєєва, Анна.  Найгостріший нічний зір? Ні, не у кішки // Паросток. - 2017. - № 2. - С. 23-28.

Популярні публікації