МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ШУЛЬГИ

Сьогодні, 13 серпня, відзначається одне з найцікавіших та найбільш незвичайних свят -Міжнародний день шульги (англ. International Lefthanders Day).Вперше свято  відсвяткували в 1992 році з ініціативи Британського клубу ліворуких. В цей день світова спільнота не просто вшановує ліворуких людей, а прагне привернути увагу правшів до їхніх проблем. Проблем дійсно вистачає, адже всі предмети цього світу «служать» більшості. Щоб зрозуміти, наскільки непросто доводиться лівшам, спробуйте завести механічний годинник лівою рукою. Або ж спробуйте застебнути штани лівою. Непросто, еге ж? Так ви на практичному досвіді переконаєтеся, що ці прості речі, як і багато інших у нашому світі, «належать» правшам.
Цікаво ставились до ліворуких у давнину: древні римляни називали їх не інакше як «злом»,
у Франції таких людей не брали на державну службу, а на Русі не дозволяли навіть давати свідчення в суді. Лівшам, народженим у часи Середньовіччя, і зовсім не щастило: їх вважали чаклунами, за що спалювали на вогнищах. До речі, при винесенні обвинувального вироку Жанні д’Арк саме цей факт став одним з найсерйозніших «доказів». Лівшам деяких африканських племен категорично забороняється готувати їжу. Місцеві племена вірять, що ліворукі люди можуть зіпсувати страву або й гірше - отруїти її. А ескімоси вважають, що кожен лівша володіє задатками чаклуна, але хтось використовує цю силу, а хтось - ні. В радянські часи лівшу будь-що намагалися перевчити. На щастя, сьогодні дітей не змушують писати правою рукою, з’являються прилади, спеціально призначені для ліворуких: комп’ютерні миші, гітари, ручки тощо. Пізніше людям, які користуються лівою рукою, стали приписувати обдарованість і навіть талант. Дійсно, лівшами були багато легендарних особистостей: Леонардо да Вінчі, Фрідріх Ніцше, Чарлі Чаплін, Генрі Форд, Пабло Пікассо, Марко Твен, Франц Кафка, Ганс Крістіан Андерсен, Олександр Пушкін, Лев Толстой, Льюїс Керролл, Герберт Веллс. 
Чимало талановитих шульг і серед наших сучасників: це Пол Маккартні, Білл Гейтс, Брюс Вілліс. Серед українців також немало талантів. Зокрема фронтмен гурту "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук якось зізнався журналістам, що раніше його намагались відучити від ліворукості, але даремно. На сьогодні музикант запросто грає на скрипці, баяні і фортепіано лівою рукою, але однаково добре володіє обома руками. Не приховує своєї особливості й відома телеведуча Інна Цимбалюк та письменниця Марія Матіос.
Лівші існують не тільки у світі людей: здатність використовувати ліву лапку замість правої охоче використовують білі ведмеді.
Як правило, ми визначаємо, що людина правша чи лівша за основною рукою, проте і очі, і вуха у кожного з нас теж працюють не однаково. Тому визначити лівшу чи правшу можна за тестами. Ось кілька з них:
1. Якщо при переплетінні пальців рук верхній палець правий - ти правша, якщо лівий - лівша. Також в «позі Наполеона» (коли ти кладеш одну руку на іншу, ніби чекаєш на чиїсь виправдання) якщо у тебе верхня рука права - ти правша, якщо навпаки - лівша.
2. Якщо ти, коли аплодуєш, б’єш лівою рукою по нерухомій правій - ти лівша, навпаки - ти правша.
3. Йдучи по прямій лінії з закритими очима, лівша скоріше буде падати направо, а правша наліво.
4. До якого вуха ти підносиш часи, щоб послухати, як вони йдуть - те в тебе головне.
5. Яким оком ти зазвичай дивишся в телескоп чи фотоапарат - те в тебе головне.

Більше інформації ➦
➤ Цепова, Ірина. Навчаємо письма ліворуких дітей / Цепова, Ірина // Початкова школа. - 2010. - № 4. - С. 71-72.
➤Прищепа, Ольга.  Проблеми навчання письма дітей, які пишуть лівою рукою / Прищепа, Ольга // Початкова школа. - 2010. - № 5. - С. 10-13. - Бібліогр.: с. 13.
➤Чуприков, Анатолій Павлович.  Не "ламайте" лівшу : [навчання ліворуких дітей] / Чуприков, Анатолій Павлович ; бесіду вела Т. Попова  // Початкова школа. - 2010. - № 8. - С. 62-63.
➤Все про все : сторінки для допитливих : [добірка цікавої інформації]. Вип. 1 / упоряд. Д. Буравченко // Розкажіть онуку. - 2013. - № 19-20 (жовтень). - С. 145-160.
➤Порєйчук, Л. В. Як бути з шульгами? : практичний досвід / Л. В. Порєйчук // Шкільному психологу. Усе для роботи. - 2017. - № 2. - С. 13-15.
➤Кухаренко, Л. Я.  Ліворука дитина : консультація для батьків / Л. Я. Кухаренко // Шкільному психологу. Усе для роботи. - 2017. - № 2. - С. 36-37.
➤10% населення Землі : 13 серпня - Міжнародний день шульги // Шкільна бібліотека. - 2017. - № 7. - С. 79-80.








Популярні публікації