ЗНАЙОМТЕСЬ - КРАСЕНЬ ТИГР

29 липня - Міжнародний день тигра. Свято було започатковано у 2010 році на Міжнародному форумі з проблем збереження популяції цієї тварини у Санкт-Петербурзі “Тигровий саміт”. На жаль, у дикій природі збереглося не більше 5 тисяч тигрів - за останнє століття чисельність цих тварин скоротилася у 25 разів. І сьогодні їм загрожує зникнення. У цей день пропонуємо вам дізнатися більше про одних з найкрасивіших представників тваринного світу нашої планети. Тож вирушаємо разом  в дивовижний світ цікавих фактів про тигрів ➤
1. Тигр - найбільший представник сімейства котячих у світі. Вага дорослої особини досягає трьохсот кілограм, довжина тіла - 3 метри. Проте, це твердження буде вірно в разі, якщо не брати до уваги гібридів. Так лигр - гібрид тигра і лева, що з’явився на світ в неволі набагато більші нашого головного героя: вага дорослих самців може перевищувати 370 кг при довжині тіла 4 метра. 
2. Крім того, тигри займають третє місце в списку найбільших хижаків, поступаючись тільки полярним і бурим ведмедям.
 3. Середня тривалість життя 20 років.
4. Ікла тигра досягають у довжину 10 см.
5. Очі тигра не пристосовані для нічного полювання, проте вночі тигр бачить в 6 разів краще людини.
6. Сили щелеп смугастої кішки достатньо, щоб перекушувати кістки будь-якї, навіть самої великої тварини.
7. Тигр - єдина кішка, яка не боїться води. Більше того, вони - відмінні плавці, можуть подолати 5-6 км по воді. А іноді тигри плавають просто для задоволення. 
8. З дев’яти раніше існуючих підвидів тигрів зараз залишилося тільки шість. Три підвиди були знищені людиною: балійський і закавказький тигри були винищені мисливцями, а яванський вид вимер через руйнування природного середовища проживання. Ці три види зникли протягом 20 століття.
9. Смугасті кішки - це вид, що знаходиться під загрозою зникнення. У дикій природі залишилося приблизно 3,5 тисячі особин, і ще близько 2500 міститься в неволі по всьому світу.
10. За сучасними підрахунками зараз тигри збереглися тільки на 7-10 % території від тієї, яка була їм відведена природою.
11. Смуги у тигрів є не тільки на шерсті, але і на шкірі. У загальній складності на тілі тигра присутні більше 100 смуг.  Кожен тигр має абсолютно унікальний візерунок із смуг. Він навіть може бути використаний для ідентифікації тварини.
12. Тигри - одиночні тварини. Єдиний виняток - мати з кошенятами, але вже у дворічному віці тигренята йдуть на свої хліба. 
13. Тигриця готова зачати потомство лише 4-5 днів у році. За цей короткий час вона буде злучатися максимальну кількість разів. Вагітність триває близько 3 місяців. Зазвичай на світ з’являються 2-3, дуже рідко 4, кошеня. 
14. Тигри полюють тільки із засідки. Якщо жертва помітить хижака, ймовірність того, що він нападе дуже сильно знижується. У зв’язку з цим в деяких районах Індії люди, йдучи в ліс, надягають на потилицю маску у вигляді обличчя. Тигри - сутінкові тварини, тобто на полювання вони виходять на світанку або заході. У основний раціон тигрів входять кабани, олені і бики. Трохи рідше полюють на леопардів, бурих ведмедів і пітонів. Після тривалої відсутності їжі нападають навіть на крокодилів. Проти останніх тигри виробили особливу тактику: спершу йде кілька ударів лапами в очі, а потім вже осліпленого крокодила смугастий перевертає на спину і прокушує область шиї або черева, де в порівнянні з верхньою частиною рептилії шкіра значно тонше. На людей тигри зазвичай не нападають, але відчуваючи загрозу, атака не змусить себе довго чекати. Часто на людей нападають зголоднілих особини і самки, що захищають своїх дитинчат.  Раз спробувавши людського м’яса, малий відсоток тигрів стає людожерами. В історії існує декілька випадків, коли жертвами тигрів - людожерів ставали більше сотні людей. У середньому тільки кожне 10-та полювання закінчується успіхом, тому тигри намагаються з’їсти якомога більше м’яса. Зазвичай після трапези до їх ваги додається до 30 кг. 
15.  У тигрів дуже розвинені і сильні лапи. Так одним ударом передньої лапи він може зламати ведмедеві хребет. А сили задніх лап достатньо, щоб здійснювати стрибки на 7-10 метрів в довжину. Під час бігу на короткі дистанції тигр розвиває швидкість в 65 км / ч. 27 . 
16. Тигри можуть імітувати голоси деяких інших тварин, зокрема ведмедів і леопардів. Цю незвичайну здатність вони використовують для приманки жертви в пастку. Звуки, що видаються під час гарчання мають настільки низьку тональність, що нечутні для вуха людини і більшості тварин. Також дослідження показали, що низький рик тигра може вводити тварин у стан трансу на кілька секунд. Ці миті смугастий хижак використовує для проведення атаки. 
 Тепер ви знаєте безліч цікавих фактів про тигра і розумієте чому цією твариною так захоплюються і бояться водночас. Але це не весь перелік цікавинок про смугасту кішку, більше інформації тут ➤
Юдіна, М.  Смугасте диво : у світі тварин // Біологія для допитливих. - 2013. - № 2. - С. 24-38.
Огуз, А. Тигреня у небезпеці: початок життя найстрашнішого хижака : життя звірят // Біологія для допитливих. - 2013. - № 1. - С. 7-11.
Амурський тигр : Енциклопедія надзвичайних тварин від А до Я // Щедрику-ведрику. - 2013. - № 56. - С. 32-33
Тигр : вікторина "Дивосвіт" // Яблунька. - 2013. - № 3. - С. 16-17.
Верховень, В. Має мову птах і звір, як не віриш - перевір! : балакучий Мотя // Барвінок. - 2013. - № 9. - С. 18-19.
Кузнецов, В.  Смугаста киця : жах-клуб "ВУ" / Кузнецов, Владислав ; мал. О. Сафонова
// Веселі уроки. - 2017. - № 9. - С. 23.

Популярні публікації