ЛЕГЕНДАРНА ГОЛОВОЛОМКА

А ви знаєте, яка найбільш популярна комп'ютерна гра у світі? Думається, що ви не тільки знаєте, але і не раз грали в неї! Сумніваєтеся? Гаразд, не буду більше інтригувати – ця гра називається «Тетріс». І саме про неї ми сьогодні і будемо говорити, адже сьогодні день народження «Тетріса».Хто ж і коли придумав легендарну головоломку?
   Давненько це було. Це зараз у наш час тотальної комп’ютеризації і всесвітнього панування інтернету можна без проблем закачати масу популярних стрілялок, гонок, аркад, тощо... А тоді це була воістину революційна подія.  Творець майбутньої гри 28-річний випускник Московського авіаційного інституту Олексій Пажитнов в той час займався проблемами розпізнавання мови і штучного інтелекту. Щоб працювати в цій сфері, необхідно було створювати і вміти вирішувати численні головоломки. За збігом обставин в цей час хобі молодого і маловідомого програміста була гра Pentomino Puzzle (до речі, не комп’ютерна). Гра, придумана американським математиком та інженером Соломоном Вольфом Голомбом, являла собою поле, на якому потрібно було правильно розташувати фігури, що складаються з п’яти квадратів (тому вона і називалася «Пентоміно» - від грецького слова «пента» (п’ять) і «доміно»).
Пажитнов, захоплювався грою, захотів удосконалити головоломку і створити її електронний варіант – він працював над тим, щоб фігури в процесі падіння могли перевертатися. В ході роботи над грою Пажитнов трохи спростив задачу – замість пятиквадратників він став використовувати фігури з чотирьох квадратів, а також за правилами комп’ютерної гри фігури могли падати виключно вниз. Так і народився “Тетріс”! До речі, «тетріс» - це скорочена назва гри, повна звучить як «Тетраміно» (від грецького «тетра» - чотири). Перший же пристрій для гри з’явився 18 липня 1985 року. Зручний гаджет з клавішами, інтуїтивно зрозумілий інтерфейс гри одразу полюбилися першим гравцям. Через два тижні по «Тетрісу» сходила з розуму вся російська столиця, а пізніше гра стала поширюватися і по цілому світу. Подібної популярності не вдавалося досягти жодної електронній грі. Сама поширена портативна модель тетриса була - BrickGame. Консоль включала в себе кілька ігор: тетріс, змійку, гоночки і арканоід.
P.S і  в якості бонуса ловіть ще декілька цікавих  фактів:
➤«Тетріс» здатний зробити тебе розумнішим. Це було доведено дослідниками, які вивчали мозок грають в цю гру по 30 хвилин в день протягом трьох місяців. Результат експерименту продемонстрував позитивну динаміку структурних змін в ділянках мозку, що відповідають за критичне мислення, здатність виробляти обчислення і швидкість реакції.
➤ця гра була згадана аж дев’ять разів у Книзі рекордів Гіннеса. Найбезглуздішим рекордом, пов’язаних з нею, можна сміливо назвати «саме тривале тюремне ув’язнення завдяки комп’ютерній грі». Якийсь Фейз Чопдат відсидів чотири місяці за те, що не вимкнув гру на борту літака, навіть незважаючи на переконливі прохання провідниці
➤ти ніколи не зможеш пройти цю гру до кінця і перемогти в ній, навіть якщо будеш грати цілодобово безперервно. Розробники зробили так, щоб через два тижні безперервної гри лічильник обнулявся.
➤у науковій літературі інколи можна зустріти термін «синдром «Тетріса». Мова йде про одну цікаву зміну мислення людини: перегравши в «Тетріс», людина може почати бачити характерні «чотириквадратники» уві сні, або час від часу починати в мозку складати в тетрисоподібні конструкції предмети реального світу – наприклад, помітивши коробки в супермаркеті або побачивши порожній «квадрат» між будинками на вулиці.
Використано матеріали з періодичного видання: Кузнецов, В .  Історія речей  // Веселі уроки. - 2018. - № 2. - С. 4.

Популярні публікації