ДЕНЬ ВЕСНЯНОГО РІВНОДЕННЯ: ТРАДИЦІЇ ТА ПРИКМЕТИ

Сьогодні, 20 березня 2018 року, відбувається одне з унікальних явищ природи - весняне рівнодення. День, коли центр Сонця в своєму видимому русі по екліптиці перетинає небесний екватор. У цей день тривалість дня і ночі рівні, а з наступної доби день починає збільшується, а ніч - спадати. У дні рівнодення на всій поверхні Землі день майже рівний ночі. У такі дні Сонце сходить майже точно на сході і заходить майже точно на заході.

Згідно з прикметами, яка погода на рівнодення - така і всі наступні сорок днів буде. Так, якщо 20 березня тепло, то нічних заморозків більше не буде. А якщо погода похмура і прохолодна, то протягом наступних сорока днів щоночі слід очікувати заморозків. Причому, неважливо, яка погода буде в цей час вдень, вночі все одно буде холодно. 
У цей день слов’яни пекли печиво у формі птахів-жайворонків. Вони вірили, що ці печива можуть залучати здоров’я на цілий рік. Також в тісто підмішували різні дрібні предмети, і по тому, що кому діставалося, ворожили про майбутнє. Обручка – швидке весілля, монета – прибуток і достаток, гудзик – обновки і т.д. Також було прийнято підкидати печиво в небо: чим більше разів підкинеш, тим більше здоров’я отримаєш в новому році. Головки жайворонків за традицією віддавали домашнім тваринам, щоб і вони були здоровими. У день весняного рівнодення рахували бурульки і вірили, що якщо нарахувати їх сорок штук, то все в цьому році буде добре. І ще: до опівночі на весняне рівнодення спати не лягають. Треба прислухатися, чи не пролунає тріск, гул: вважається, що це “ламається рік”. Того, хто почув таємничий звук, очікує велика удача, так що в старовину найзатятіші взагалі не стуляли очей в цю нічю Сумувати в день весняного рівнодення не можна в жодному разі, інакше так і проведеш цей рік в зневірі і нещасті. Вважалося, чим радісніше і веселіше пройде цей день, тим краще пройде і весь рік.
➦ПОРЕКОМЕНДОВАНО ДЛЯ ОПРАЦЮВАННЯ
в наявності у  фондах Чернігівської обласної бібліотеки для дітей 
література відповідної тематики










Приходченко, Катерина. Березень - весняний Новий рік за народним календарем // Я вивчаю українську. - 2011. - № 3 (березень). - С. 28-30








Боряк О. О. Україна : етнокультурна мозаїка. - К. : Либідь, 2006. - 328 с. : ілюстр.








Історія української культури. У 5 т. Т. 3 : Українська культура другої половини 17-18 століть. - К. : Наукова думка, 2003. - 1246 с. : фотоіл. - Бібліогр.: с.1202-1225.








Історія української культури. У 5 т. Т. 4 : Українська культура другої половини 19 століття. - К. : Наукова думка, 2005. - 1294 с. : фотоіл. - Бібліогр.: с.1202-1225.








Україна та українці : шкільна енциклопедія народознавства / худож. О. І. Альбрехт. - Донецьк : БАО, 2009. - 256 с. : ілюстр.









Культура і побут населення України: навч. посібник / Наулко, Всеволод Іванович. - 2-е вид., допов. та перероб. - К. : Либідь, 1993. - 285 с. : фотоіл. - Бібліогр. в кінці розд., бібліогр. : с. 278-280. - Б. т. 

Популярні публікації