СВЯТО БОГОЯВЛЕННЯ

Історія виникнення свята сягає корінням в далеке минуле, коли відбулося Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан. У Біблії говориться про те, що в момент хрещення на Ісуса зійшов Святий дух у вигляді голуба і одночасно голос з небес проголосив про те, що Ісус - Син Божий. Саме томуХрещення називають також святом Богоявлення.
Напередодні, а також в день свята Хрещення, склався звичай хрестити віруючих, а на водоймах і в храмах здійснювалось освячення води. За віруванням, вода, яка була освячена в цей день - найбільша святиня, здатна зцілити душу і тіло. Її намагаються зберегти протягом усього року, освячуючи по потребі речі та приймаючи її як ліки під час хвороби.
У наших предків існувала маса звичаїв, які обов'язково виконувала кожна родина. Наприклад, ось такий звичай, пов'язаний зі святою водою: у господині в будинку був особливий глечик, який використовувався тільки для збору тільки водохресної води. В нього збирали сніг в день свята, а після того, як він ставав водою - відносили в льох і застосовували весь рік від різних хвороб.
Існує безліч водохресних традицій і обрядів, які склалися за довгі тисячоліття. Всі члени сім'ї сідали за великим святковим столом, на якому були кутя, узвар, вареники, млинці, здоба, страви з риби, каші, і разом чекали появи першої зірки на небосхилі. Тільки після цього можна було розговлятися, адже перед Хрещенням необхідно було дотримуватися суворого посту.
Також стало всенародною традицією купання на Хрещення. Особливо часто біля ополонок можна зустріти людей, які страждають певними захворюваннями і вірять в своє зцілення чудодійною водою.Звичайно, головна традиція свята – це саме водне хрещення. Воду освячують в колодязях і джерелах, а якщо не має такої можливості, то в стінах храму.


Популярні публікації